Ostatnie wydarzenia

Gawkowski: Możliwe wnioski o odwołanie ministrów Sikorskiego i Sienkiewicza - UCHWAŁA

dodano 2014-06-27 07:06 w kategorii: Kraj

Chcemy doprowadzić do dymisji ministra spraw wewnętrznych Bartłomieja Sienkiewicza i ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego. Jeśli sami nie złożą rezygnacji, złożymy odpowiednie wnioski – zapowiedział sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski.

Polityk o takich decyzjach poinformował dziennikarzy po posiedzeniu Zarządu Krajowego Sojuszu Lewicy Demokratycznej, który odbył się w czwartek w Sejmie. – Zarząd upoważnił kierownictwo SLD do podjęcia szerokich konsultacji ze wszystkimi klubami na rzecz wyjaśnienia poszczególnych wątków afery taśmowej – powiedział Krzysztof Gawkowski.

Skonkretyzował jednocześnie, że chodzi m.in. o przygotowanie wniosków o wotum nieufności wobec ministrów – Radosława Sikorskiego oraz Bartłomieja Sienkiewicza. SLD chce także podjąć wszystkie możliwe czynności, które doprowadzą do kontroli w trzech ministerstwach związanych z aferą taśmową – spraw wewnętrznych, spraw zagranicznych i skarbu.

Oto uchwała Zarządu w tej sprawie >>> KLIKNIJ TUTAJ